Transcraniële Puls Stimulatie (TPS®) voor de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Wat zijn Shockwaves?

Shockwaves zijn akoestische pulsen die sinds 1980 succesvol worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Ze stellen fysieke energie in staat om lokaal op weefsel in te werken. Onderzoeken met betrekking tot shockwaves in orthopedische of cardiale toepassingen tonen aan dat shockwaves mechanotransductie bevorderen, de stimulatie van vasculaire endotheliale groeifactoren (VEGF) en de afgifte van stikstofmonoxide (NO). Dit resulteert in een verbeterde bloedstroom en de vorming van nieuwe bloedvaten (neoangiogenese).

Shockwaves vs ultrasound

Shockwaves en ultrasone golven zijn gerelateerd aan elkaar, maar de twee technologieën zijn fundamenteel verschillend. Terwijl ultrasone golven worden gekenmerkt door een continue golf met talrijke oscillaties, worden schokgolven gekenmerkt door een enkele drukpuls gevolgd door een trekgolf van lagere amplitude. Als gevolg van de hoogfrequente afwisselende blootstelling wordt de energie van de ultrasone golven geabsorbeerd door het weefsel en kan dit leiden tot weefselverhitting – een effect dat niet wordt waargenomen bij schokgolven.

Transcraniële Pulsstimulatie (TPS®)

In de neurologie wordt de behandeling met schokgolven met behulp van NEUROLITH® “Transcraniële Pulsstimulatie” genoemd en afgekort als “TPS®”. Hoogenergetische schokgolven worden in andere gebieden gebruikt, terwijl TPS® wordt gekenmerkt door het toedienen van lage-energie-impulsen in de weefsels.

Patiënten met de ziekte van Alzheimer werden voor het eerst behandeld in 2015 als onderdeel van een studie aan de Universiteit van Wenen5,6. Het NEUROLITH®-systeem met TPS® is een apparaat voor de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer en heeft sinds 2018 een CE-markering.

Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, depressie, verslaving, ADHD, onder andere, staan nu centraal in het voortdurende klinische onderzoek en ontwikkeling.

Voordelen

  • Gerichte diepe stimulatie van cerebrale regio’s
  • Eenvoudige poliklinische behandeling
  • Duur van een sessie: ongeveer 30 minuten, zes sessies in twee weken
  • Geen hoofdscheren nodig
  • Real-time visualisatie van de toegepaste pulsen in kleur.

BodyTrack® – realtime behandelingsdocumentatie met 3D-visualisatie

Realtime tracking van de positie van het handstuk visualiseert automatisch welk gebied is behandeld. Het gebruik van gepersonaliseerde MRI-gegevens maakt het mogelijk om individuele hersenkenmerken in overweging te nemen. Telkens wanneer de positie van het handstuk wordt gewijzigd, wordt de weergave van de doelgebieden in de geladen MRI-beelden automatisch aangepast. De toegepaste energie wordt in kleur weergegeven. De BodyTrack®-software is een unieke tool voor het visualiseren en bewaken van de uitgezonden TPS®-pulsen en het verloop van de behandeling.

Voordelen van de BodyTrack® software

  • Gebruik van gepersonaliseerde MRI-gegevens
  • Weergave van MRI-gegevens in 3D
  • Kleurvisualisatie van de behandelingszone
  • Realtime weergave van de verdeling van de TPS®-puls
  • Documentatie van de toegepaste energie en het verloop van de behandeling