Shockwave therapie, een vooruitstrevende niet-invasieve behandeling, wordt steeds meer erkend vanwege de diepgaande invloed op de afgifte van stikstofoxide (NO) in het lichaam. Dit artikel duikt in de wetenschap achter stikstofoxide, zijn cruciale rol in het menselijk lichaam, en hoe de verhoogde afgifte ervan door shockwave therapie het herstel kan bevorderen voor mensen die lijden aan musculoskeletale (MSK) aandoeningen en daarbuiten.

Stikstofoxide is een veelzijdige molecule met kritieke implicaties voor vasculaire gezondheid en weefselherstel. Als krachtige vaatverwijder, speelt NO een sleutelrol bij het reguleren van de bloedstroom, waardoor bloedvaten kunnen verwijden en daarmee de zuurstof- en voedingsstofvoorziening aan verschillende weefsels wordt verbeterd. Dit mechanisme is vooral cruciaal in het kader van genezing en herstel, waar een adequate bloedtoevoer van het grootste belang is.

De betekenis van NO reikt verder dan zijn vaatverwijdende capaciteiten. Het is instrumenteel in het immuunrespons van het lichaam, waarbij het helpt bij de bestrijding van ziekteverwekkers. Bovendien beïnvloedt NO het proces van neurotransmissie, wat bijdraagt aan het functioneren van het zenuwstelsel. In het domein van MSK-aandoeningen zijn deze kenmerken van NO bijzonder waardevol. Aandoeningen zoals tendinitis, osteoartritis en spierverrekkingen kunnen profiteren van verbeterde circulatie, verminderde ontsteking en verbeterde weefselregeneratie, allemaal gefaciliteerd door NO.

Shockwave therapie omvat het leveren van hoogenergetische akoestische golven aan getroffen gebieden, waardoor de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam worden gestimuleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat een van de biologische reacties op deze stimulatie de verhoogde productie van stikstofoxide is.

De verbeterde afgifte van NO na shockwave therapie heeft verschillende therapeutische implicaties. Ten eerste bevordert het angiogenese, de vorming van nieuwe bloedvaten, wat fundamenteel is voor het herstel van beschadigde weefsels. Nieuwe bloedvaten verbeteren de levering van essentiële voedingsstoffen en zuurstof, waardoor het genezingsproces wordt versneld. Bovendien kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van stikstofoxide leiden tot een vermindering van pijn en zwelling, waardoor verlichting wordt geboden aan mensen die lijden aan chronische MSK-aandoeningen.

Nitric oxide: het belang van NO voor je lichaam

  • NO helpt het brein bij de informatieuitwisseling tussen zenuwcellen in de hersenen.
  • NO ondersteunt ook het immuunsysteem bacteriën bij het afweren van bacteriën en de verdediging tegen tumoren.
  • NO reguleert de bloeddruk, doordat het de aderen wijder maakt.
  • NO vermindert ontstekingen.
  • NO verbetert de slaapkwaliteit.
  • NO verstekt de zintuiglijke waarnemingen (zoals de reuk).
  • NO vergroot je kracht en uithoudingsvermogen.
  • NO helpt de spijsvertering.

Conclusie

De invloed van shockwave therapie op de stikstofoxideafgifte toont een synergie aan tussen traditionele therapeutische benaderingen en hedendaagse biologische kennis. Met de groeiende kennis over de rol van NO in het menselijk lichaam, groeit ook het potentieel van behandelingen zoals shockwave therapie om verlichting en herstel te bieden voor een breed spectrum aan aandoeningen. Lopend onderzoek zal ongetwijfeld nieuwe inzichten en toepassingen onthullen, waardoor de positie van shockwave therapie in het therapeutisch arsenaal tegen MSK en andere aandoeningen verder wordt versterkt.

Referenties:

Nitric oxide mediates anti-inflammatory action of extracorporeal shock waves – Anna R. Ciampa, Alessandra Carcereri de Prati, Ernesto Amelio, Elisabetta Cavalieri, Tiziana Persichini, Marco Colasanti, Giovanni Musci, Ernst Marlinghaus, Hisanori Suzuki, Sofia Mariotto – https://doi.org/10.1016/j.febslet.2005.11.023.

Extracorporeal shock waves: From lithotripsy to anti-inflammatory action by NO production,
Nitric Oxide – Sofia Mariotto, Elisabetta Cavalieri, Ernesto Amelio, Anna Rosa Ciampa, Alessandra Carcereri de Prati, Ernst Marlinghaus, Sergio Russo, Hisanori Suzuki – https://doi.org/10.1016/j.niox.2004.12.005.

The effects of shockwave on systemic concentrations of nitric oxide level, angiogenesis and osteogenesis factors in hip necrosis – Wang, CJ., Yang, YJ. & Huang, CC. – https://doi.org/10.1007/s00296-010-1384-7

Extracorporeal Shock Wave Therapy in Inflammatory Diseases: Molecular Mechanism that Triggers Anti-Inflammatory Action – Mariotto, Sofia; de Prati, Alessandra C.; Cavalieri, Elisabetta; Amelio, Ernesto; Marlinghaus, Ernst; Suzuki, Hisanori – https://doi.org/10.2174/092986709788682119