Wanneer u werkt met Radiale shockwavetherapie, zijn er verschillende aspecten die moeten worden behandeld om succes te behalen. Een van de grootste beperkingen voor therapeuten die met radiale shockwave (RSW) werken, is het gebrek aan gespecialiseerde transmitters voor het apparaat. Toestellen worden vaak aangeboden met een 2 of 3 transmitters, waarbij de sterkte en beperkingen bekend zijn.

Hieronder vinden jullie de belangrijkste factoren die u in overweging moet nemen bij elke behandeling om succes te behalen.

1. Ken uw anatomie

Welk soort weefsel gaat u behandelen? Zijn het spieren, een pees, een osteotendineuze overgang, een ligament of een bot? Of is het een combinatie van al deze genoemde gebieden?

2. Ken uw pathalogie

Behandelt u een symptoom of de oorzaak van het probleem? Is radiale shockwave het geschikte toestel?

3. Ken de fysiologische effecten

Hoe zal het weefsel worden beïnvloed door de toepassing van radiale schokgolven? En is het relevant voor de gewenste behandeling, of zou u in plaats daarvan met focale shockwaves moeten werken?

4. Ken de gewenste doel diepte

Welke structuren wilt u bereiken, zijn het oppervlakkige of dieper gelegen structuren? En welk type weefsel bevindt zich in het doelgebied dat de effectiviteit van de behandeling kan beïnvloeden?

5. Definieer wat u wilt bereiken met uw shockwave behandeling

Heel eenvoudig, wat moet het behaalde resultaat zijn? Is het oplossen van een triggerpoint, het verminderen van ontsteking, het verhogen van de bloedcirculatie, het vergroten van de treksterkte of het verbeteren van het bewegingsbereik.

6. Kies de optimale transmitter

Met de verschillende Storz Medical transmitters beschikbaar bij Shockwave Belux hebben we de mogelijkheid om zeer specifiek te zijn in de behandeling. Als u in het algemeen wilt werken met het mobiliseren van het weefsel, zijn de D20-S, D20-T en D35 de optimale keuze om mee te werken.

Als u wilt werken met pezen en meer specifieke punten, kunnen de R15, DI15, C15, F15, T10, A6 en Ro40 de transmitters zijn waar u naar moet informeren.

Als u wilt werken met meer gespecialiseerde indicaties, kunt u werken met de ATLAS- of B15-transmitter.

Dus, welke transmitter te gebruiken?

Als u schokgolftherapie wilt toepassen voor algemene toepassingen, kunnen de D20-S of D35-S transmitter optimaal zijn. Ze zijn niet-specifieke algemene energie-applicators, bedoeld voor algemene musculaire indicaties.

Als u in het algemeen wilt werken aan meer oppervlakkige pezen, triggerpoints of spieren, dan kunnen de F15 (lage intensiteit), C15 (hoge intensiteit), R15 (gemiddelde intensiteit), F6 (lage tot gemiddelde intensiteit), Ro40 (gemiddelde intensiteit) de transmitters zijn om naar te kijken.

Opgelet RSW-toepassing rechtstreeks op het bot kan zeer intens en pijnlijk zijn voor de patiënten. Daarom kan werken met meer specifieke transmitters de ervaring van de patiënt verbeteren en de angst voor shockwave toepassing verminderen vanwege pijn.

Als u wilt werken in dieper gelegen structuren of pezen, zal de optimale keuze de D20-T of DI15, T10 zijn, vanwege hun vermogen om diepere structuren te bereiken met een grote hoeveelheid energie.

Voor meer speciale indicaties, zoals werken tussen de middenvoetsbeentjes van de voet of de middenhandsbeentjes van de hand, is de B15-transmitter speciaal ontwikkeld.

Voor het werken rond de cervicale wervelkolom of kaakgewricht zal de Atlas-transmitter uw beste keuze zijn. De energie wordt overgebracht van een metalen deel van de zender naar een siliconen applicator, die op een zeer zachte manier voldoende energie levert aan de delicate structuren, waar een standaard transmitter niet geschikt zou zijn.

7. Patiënten voorlichting

Wat kan de cliënt verwachten tijdens en na de behandeling? Kijk terug naar punten 2 en 5. Hoeveel sessies zijn er nodig en hoe kunnen ze worden gecombineerd met traditionele revalidatie.

8. Voor de behandeling uit

Voer de behandeling uit volgens specifieke vooraf gedefinieerde protocollen voor de specifieke indicatie. Werk met zowel het symptoom als de oorzaak van het probleem. Dat is de manier om hoge patiënten tevredenheid en resultaten te behalen.

Algemene bedenkingen bij RSW-toepassingen

Als shockwave-practicus moet u weten hoe alle transmitters die u tot uw beschikking heeft, aanvoelen tijdens de toepassing.

Dus, een tip voor u is om uw shockwave apparaat in te stellen op 1,5 bar, 15 Hz, en vervolgens de verschillende transmitters op dezelfde plek, met dezelfde instellingen uit te proberen, zodat u het verschil kunt voelen. Dat zal u zelfverzekerder maken in het gebruik van de verschillende toepassingsmogelijkheden.

Een goede set transmitters voor algemeen gebruik voor een manueel therapeut of fysiotherapeut zou de D20-S, R15, C15, Di15, F15 en Atlas kunnen zijn. Dat geeft de mogelijkheid om een zeer breed scala aan indicaties te behandelen.